Universiteit van Wageningen onderzoekt of gewone bakkers ook circulair brood kunnen bakken?

Dagelijks worden in Nederland 700.000 broden te veel gebakken. Daarom zijn drie bakkers in de Universiteit van Wageningen een proef begonnen waarbij van oud brood nieuw brood wordt gemaakt. Volgens de bakkers in Wageningen levert dat flinke milieuwinst op.

Van de 700.000 broden die dagelijks worden weggegooid, willen drie bakkers zoveel mogelijk nieuwe broden maken. Het proefproject dat in de universiteit van Wageningen is opgezet, zal naar verwachting dit jaar uitgroeien tot 100.000 kilo ronde broden, waarbij een deel van het oude brood wordt verwerkt.

D

Gemalen

Onverkocht brood van verschillende bakkers komt binnen bij de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen. Daar wordt het brood gesorteerd en het bruikbare brood gemalen. Het wordt omgezet in desem, waarmee de bakkers nieuw brood kunnen maken. Tot 30% van het oud brood kan worden gebruikt voor een nieuw brood.

Voor dit proefproject ontvangen de initiatiefnemers financiering van de Europese Unie. Zij hopen dat het proefproject zodanig wordt voortgezet dat alle bakkerijen over een ruimte beschikken waar zij hun restjes tot nieuw brood kunnen verwerken.

Bron: NOS

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.