Liefde voor oude granen

Marc Van Eeckhout (60) en Lutgart Lyen (61)van bakkerij Broodnodig in Hofstade zijn zich ervan bewust dat het toekomstige leven van veel mensen op deze aarde sterk wordt beïnvloed door de manier waarop we vandaag handelen. Daarom gaan ze in hun bakkerij terug naar de basis en werken ze met lokaal geteelde oude granen.

“We beginnen te beseffen dat onze daden gevolgen hebben. Een nieuw tijdperk breekt aan. Het tijdperk van de natuur. Echte rijkdom komt niet van het bezitten van dingen, maar van de natuur.

Een gezonde bodem blijft de grootste uitdaging. Met houtsnippers, zeewierkalk, dolomietkalk en voetmeel versterken we het bodemleven van onze proefvelden. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest blijven in de kast”, legt Lutgart Lyen uit.

Bakker Marc heeft op 7000 m2 akkers maar liefst 70 oude en vergeten graanrassen ingezaaid. “In ons dorp, Hofstade, op het Vlinderveld in Zemst, op de Akelei in Schriek en in onze eigen bakkerijtuin”, vertelt Marc.
Hij ging op zoek naar oude granen omdat die nog alle smaken van het graan bevatten die door industriële veredeling en moderne landbouwmethoden zijn opgeofferd in naam van de productiviteit. “Wij geloven dat deze granen het voedsel van de toekomst zijn: voor echt lekker, voedzaam en makkelijk te verteren brood.”

Ommezwaai bij Broodnodig

Broodnodig is in de regio van Mechelen gekend omwille van de broodmachines die overal staan. Met vier eigen vestigingen was Van Eeckhout een bekende bakker in die streek. Niet alleen het brood, maar ook de patisserie viel 25 jaar lang in de smaak bij de klanten. “Tijdens de bankencrisis begonnen de dingen voor ons in beweging te komen”, zegt Marc Van Eeckhout, “Was het nog te verantwoorden om brood te maken van tarwe die van overal ter wereld kwam? Twarwe die zo was gemainpuleerd dat vooral de opbrengst voor de landbouw belangrijk was, maar de smaak ondergeschikt? “Marc en Lutgart begonnen te kijken naar oude lokale granen. Zij keken naar ervaringen in het buitenland en besloten zelf een andere, duurzame weg in te slaan. Ze sloten hun zaak en legden zich uitsluitend toe op het maken van brood. Zij distribueren het via automaten, in restaurants en kleine plaatselijke supermarkten. “Ik weet dat mensen automaten niet associëren met vers, lekker brood, maar we hebben onze winkels gesloten om ons op deze business te concentreren.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.