Patisserie Lints uit Antwerpen viert 30-jarig bestaan

Patisserie Lints bestaat 30 jaar. Bakker Eddy Van Tittelboom en zijn vrouw Kathleen staan dertig jaar aan het roer. Het koppel maakt vanuit zijn 30 jaar ervaring best wel enkele interessante bedenkingen voor alle collega-bakkers.

Als jonge bakker begon hij in een kleine bakkerij aan de Schermersstraat in Anntwerpen. Daar woonden en werkten zijn vrouw en hij twintig jaar. Toen zagen ze de kans om een grotere winkel met tearoom in te richten aan het Vleminckveld, aan de boord van het Mechelseplein. Hier kwam de zaak tot grote bloei!

Personeel

“Van tweemanszaak zijn we geleidelijk geëvolueerd tot een grote bakkerij- en banketbakkerij met horecazaak. Een groter team werd vanzelfsprekend noodzakelijk. Kathleen vertelt over het personeelsbeleid: “Vandaag werken we met 35 vaste medewerkers en 40 flexi-jobbers. “Hier wordt 24 uur per dag gewerkt. Het theesalon en de bakkerij zijn zes dagen per week geopend. En bovendien is de winkel en het theesalon het hele jaar door open. Vroeger moest iedereen op vakantie als de bakker op vakantie ging. Nu zijn we 52 weken open, en we proberen nog steeds om elk lid van ons team om de twee weken een vrij weekend te geven. Dat is natuurlijk heel belangrijk voor de mensen!”

Ambachtelijk brood

Eddy Van Tittelboom: “Mensen zijn brood van ambachtelijke kwaliteit meer gaan appreciëren. Wellicht ligt de pandemie daarvoor aan de basis. We hebben het gevoel dat de mensen terugkomen voor het brood en sedert corona ook liever een boterham meenemen naar het werk. Daarom doe ik een warme oproep aan het publiek om de warme bakker niet in de steek te laten! Warme bakkers zijn zeldzaam geworden. Mensen merken dat pas op als het zondag is!”

“Ik mis de jeugd bij de warme bakker”

De bakker wijst vervolgens op wat het werk van de bakker zo moeilijk maakt. “Door de week sta ik om 4 uur op en werk ik tot 2 of 3 uur ’s middags. Maar omdat het voor mij moeilijker is om naar bed te gaan, zijn de nachten vaak te kort. Maar dat hoort bij het werk. Daarom vraag ik de jongeren om vaker naar de bakkerij te komen, want we missen hen. En aan de jongeren die naar de bakkersschool gaan, vraag ik om door te zetten en het vak niet na een paar jaar op te geven.”

Toekomst

Eddy ziet zichzelf nog wel vier of vijf jaar doorgaan. “Ik kan me niet voorstellen dat ik het helemaal opgeef. Onze jongste dochter, Axelle (24), staat klaar om mijn plaats in te nemen. De oudste, Geoffrey (30), zal haar helpen met de financiële en administratieve taken. En Céline (28), de oudste dochter, helpt als flexi-jobber op zondag.

Patisserie Lints, Vleminckveld 68, 2000 ANTWERPEN

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.