Start-up Co-pains opent op 8 mei 2020 in Schoten

De bakkerij De Keersmaeker in Schoten zal terug openen, maar niet meer onder de oude, vertrouwde naam. Toch zullen de mensen er weer brood, gebak en nog veel ander lekkers kunnen kopen. Deze bakkerij, die sinds begin dit jaar gesloten was, kan dankzij de jonge bakkers van het bedrijfje PASSO en de ijsbereider Geybels opnieuw open gaan.

De Keersmaeker is een naam die in Schoten klinkt als een klok. Al liefst 113 jaar verzorgde de gelijknamige bakkersfamilie het brood voor de bewoners van Schoten. Begin dit jaar, slechts drie jaar nadat de familie het bedrijf aan Thomas Droessaert had verkocht, was het verhaal De Keersmaeker plots over. In februari moest Thomas Droessaert het faillissement aanvragen. Maar nu is er toch weer een oplossing gevonden. Niet meer onder de naam De Keersmaeker weliswaar, maar de culinaire traditie van brood en banket zal wel worden verdergezet. Er komt een start-up die Co-pains zal noemen !

Passo

Patrick Biscop, zaakvoerder van Bread & Pastry Service (BBS) heeft een oplossing gevonden. Hij is de eigenaar van het pand en tevens ook de grootste schuldeiser van de teloorgegane zaak, want hij leverde met BBS aan bakkerij De Keersmaecker. Thomas Droessaert baatte ook een bistro uit. In volle Coronatijd was het voor Biscop niet mogelijk om de (vroegere) horeca-piste (voorheen was er een bistro naast de bakkerij gevestigd en door dezelfde man uitgebaat) verder te bewandelen. Hij vond wél nieuwe partners in de personen van Serge Lamoral uit Brasschaat en Geybels uit Brecht. Serge Lamoral (32) is de jonge bakker die begin van het jaar de UNIZO-prijs “Starter van het jaar” ontving. Geybels is dan weer gekend voor zijn sterk geapprecieerd roomijssalon in Brecht, vroeger in Merksem.

Deze partners willen samen in het pand aan de Paalstraat naast brood opnieuw fijne culinaire lekkernijen aan de Schotense bevolking aanbieden. De nieuwe naam van Co-Pains duidt meerdere zaken: samenwerking, vriendschap en liefde voor het ambachtelijke vak.

“Die Unizo-prijs die PASSO mocht ontvangen, was een grote beloning voor een bedrijfje dat slechts 9 maanden oud was”, vertelt Serge. “Ik had het eigenlijk pas opgericht samen met mijn collega Jens Van Bouwel (29). Wij zijn gespecialiseerd in zogenaamde taartinterieurs. Dit basisproduct kan de bakkers en koks veel tijd en geld doen uitsparen. Maar hier in Schoten is het weer een totaal ander verhaal. In Co-pains zullen we zelf de noodzakelijke ingrediënten aan onze taarten toevoegen”.

Uitstalraam voor Passo

“Dit wordt ons uitstalraam, want tot op heden leverden we nog niet aan particulieren”, vertelt serge. “De samenwerking met het traditionele ijssalon van Geybels uit Brecht is ook een garantie op succes. Een ijssalon zal er hier niet komen, maar we zullen wel het gamma van Geybels verkopen, naast het bestaande assortiment aan brood en gebak”. We plannen ook wat afhaal maaltijden aan te bieden. En natuurlijk is er een webshop waar de mensen alles online kunnen bestellen!

Co-Pains, open vanaf 8 mei in de Paalstraat 7 in Schoten.

Beelden: Facebook Serge Lamoral

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.