De Puratos-fabriek van Belcolade wordt straks ’s werelds eerste klimaatneutrale chocoladefabriek

Een fabriek met zero-emmissie vraagt van Puratos de allergrootste investering in haar geschiedenis. De capaciteit van haar hoofdfabriek in Erembodegem, nabij Aalst zal nagenoeg verdubbelen. Een noodzaak aangezien de vraag naar duurzame Belgische chocolade blijft stijgen. De uitbreiding zal ongeveer 100 nieuwe banen opleveren.

Puratos Group kondigde op 8 november 2021 aan dat zij begonnen is met een belangrijke uitbreiding van haar Belcolade fabriek in Erembodegem. Puratos produceert Belgische chocolade van hoge kwaliteit onder het merk Belcolade. De uitbreiding van de fabriek in Erembodegem zal niet alleen een aanzienlijke verhoging van de productiecapaciteit en een grotere flexibiliteit mogelijk maken om klanten over de hele wereld te bedienen, maar ook een snellere innovatie. Het belangrijkste is dat het “een voorbeeldfabriek van duurzame chocoladeproductie” zal worden, volgens Jean-Philippe Michaux, CFO en hoofd van de Stuurgroep Duurzaamheid bij Puratos. Met de voltooiing van de eerste fase in 2023 zal Belcolade opnieuw de eerste keuze worden voor chocolatiers, banketbakkers en bakkers.

De grootste kapitaalinvestering in de geschiedenis van Puratos

“Aangezien de vraag van de consument naar duurzame Belgische chocolade toeneemt en wij het enige Belgische familiebedrijf zijn dat deze chocolade produceert, was het voor ons een evidente keuze om uit te breiden in Erembodegem,” legt Youri Dumont, hoofd van de chocoladeafdeling van Puratos, uit. “We zullen de productie van Belcolade in de komende vijf jaar bijna verdubbelen, en onze klanten zullen profiteren van opwindende innovaties die sneller dan ooit op de markt zullen komen.”

In de jaren 1980 besloot Puratos “een van de kostbaarste elementen van het Belgische culinaire erfgoed, de Belgische chocolade, te beschermen”, aldus Dumont. Dus investeerden we in 1988 in een fabriek en lanceerden we het merk Belcolade, dat alleen chocolade van de hoogste kwaliteit aanbiedt, gemaakt in België.”

De groei van Belcolade kan worden toegeschreven aan het Cocoa Trace programma van Puratos en aan chocolade-ingrediënten van hoge kwaliteit. Meer dan enig ander soortgelijk programma is Cocoa Trace er voor de cacaoboeren. Zij krijgen een betere prijs voor hun bonen van hoge kwaliteit en een extra bonus voor elke kilo Cocoa Trace chocolade die wordt verkocht. Bovendien zullen door de uitbreiding ongeveer 100 nieuwe banen worden gecreëerd. Daarom is Puratos op zoek naar nieuwe collega’s met motivatie en passie voor duurzame Belgische chocolade.

Een plan voor duurzaamheid

In overeenstemming met Puratos’ engagement ten aanzien van toekomstige generaties zal de volledige fabriek van Belcolade CO2-neutraal zijn. Die zal worden aangedreven door 100% hernieuwbare elektriciteit en zal dus geen fossiele brandstoffen gebruiken. De site zal ook 90% van zijn water uit regenwateropvang halen. Michaux zegt dat deze maatregelen van cruciaal belang zijn voor de verbintenis van het bedrijf om tegen 2025 koolstofneutraal te zijn. Deze investering zal worden gefinancierd door een nieuwe duurzame lening van KBC.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.