Ontdek het verrassend pakket aan broden, gebak en viennoiserie in de nieuwe ‘The Bakery’ van Joost Arijs

Op 9 december opende Joost Arijs ‘The Bakery’ naast zijn chocolaterie in de Vlaanderenstraat in Gent. De bekroonde chocolatier wil ambachtelijk brood en viennoiserie naar een hoger niveau tillen en het bakkersvak op een andere manier benaderen. Voor de (interieur)architectuur deed Arijs een beroep op de Belgische architect Glenn Sestig. Het resultaat is een functionalistisch en minimalistisch ontwerp waarin het product een belangrijke rol speelt.

Sinds 2011 heeft Joost Arijs een vaste locatie in de Vlaanderenstraat in Gent. Voor de patissier en chocolatier gaat het om pure ingrediënten en verfijnde smaken en texturen. In 2013 werd hij door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Beste Belgische patissier’ en in 2019 tot ‘Beste chocolatier van Vlaanderen’.

The Bakery wordt dus het tweede bedrijf van Joost Arijs en zijn partner Elke De Baerdemaeker in hartje Gent. Het is een project dat de bekroonde patissier en chocolatier al lange tijd wilde realiseren. Toen het pand naast de bakkerij beschikbaar kwam, greep hij zijn kans. In de ‘The Bakery’ kunt u genieten van een uitgelezen selectie ambachtelijke broden en viennoiserie die duidelijk de handtekening van Joost Arijs dragen. Denken we maar aan strakke koffiekoeken met culinaire vullingen, verrassende vormen en kleuren en heerlijke desembroden.

Joost Arijs

“Ver weg van de massaproductie willen we met de grootste zorg en toewijding onze desembroden en viennoiserie kunnen bakken, uitstallen, verpakken en meegeven.”

Voor Joost Arijs is de keuze voor zuurdesem niet alleen een kwestie van natuurlijkheid – “zuurdesem zou de norm moeten zijn,” zegt hij – maar biedt de bakker ook de mogelijkheid om overdag te bakken en het brood ’s nachts te laten gisten, waardoor het nachtwerk wegvalt. Het schept ook ruimte om de hele dag door te bakken, zodat er altijd verse producten in de toonbank staan. The Bakery is niet open op zondag, opnieuw met de bedoeling om het leven in de bakkerij aan te passen aan het tempo van de huidige maatschappij.

Een contrastrijk interieur

Voor de (interieur)architectuur van de nieuwe bakkerij koos Arijs voor Glenn Sestig Architecten. De bakker en de beste architect van Gent vonden elkaar in het heldere en sobere, maar toch warme en authentieke ontwerp van de bakkerij. De terrazzovloer en natuurstenen details combineren met het geborstelde roestvrijstalen aanrecht en de notenhouten snijplanken. Hierdoor ontstaan fascinerende contrasten tussen architectuur en vakmanschap enerzijds en strakke, warme materialen anderzijds. De bakkerij werkplaats zal zichtbaar zijn vanuit de winkel. Het is ook een bewuste keuze om de band met het vakmanschap te tonen en te versterken. Wie ter plaatse wil ontbijten of zijn honger wil stillen, kan dat doen aan het raam met uitzicht op Gent, op een van de ruwe krukjes van de Belgische ontwerper Bram Vanderbeke.

The Bakery past perfect in de portefeuille van het internationaal gerenommeerde architectenbureau Glenn Sestig, dat rijk is aan opdrachten voor residentiële en commerciële gebouwen en productontwikkeling. Met “The Bakery” is Sestig er opnieuw in geslaagd een unieke plek te creëren die de wens van de opdrachtgever intuïtief vertaalt in een functionele ruimte met een oneindig gevoel voor tijdloosheid, materialen en ruimtelijke beleving.

Glen Sestig

Door mezelf volledig te verplaatsen in het hoofd van de bouwheer – en de consument bij commerciële projecten – kan ik elke keer mijn stempel drukken op heel diverse projecten. Ze zijn duidelijk van mijn hand, maar lijken toch allerminst op elkaar.”

Praktijk

The Bakery van Joost Arijs opende op 9 december haar deuren aan de Vlaanderenstraat 28 in Gent. Samen met de architect Glen Sestig ontwierp Joost een Kerstbuche. Architectuur en culinaire hoogstandjes komen samen in ‘The Holy Cake’, de kleurrijke en heldere kerstbuche van Joost Arijs en Glenn Sestig om dit najaar elk moment aan tafel een feestelijk tintje te geven. Het minimalistische ontwerp met de kenmerkende strikvorm van Glenn Sestig is afgewerkt met moderne metaalkleuren en gevuld met drie speciale smaken: Vanille Hazelnoot/Mango Passievrucht Limoen/Melkchocolade Sinaasappel Kumquat. Holy Cake is verkrijgbaar in de winkels en online (prijs: €47,50).

Een extra detail: voor elk verkocht exemplaar schenkt Glenn Sestig Architects de royalty’s aan het HIV-Untwikkelingsfonds van UGent en UZ Gent. Ook Joost Arijs steunt jaarlijks dit Gentse goede doel.

Foto’s: facebook Joost Arijs, The Bakery, persmateriaal

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.