Bakkers rekenen hogere energiekosten door

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zetten de winstgevendheid van veel energie-intensieve bedrijven onder druk. Vooral bedrijven die gas en elektriciteit aan variabele tarieven aankopen, lopen gevaar. Zij worden geforceerd om die hogere productiekosten te gaan doorrekenen.

In de afgelopen jaren hebben de variabele contracten die gas- en elektriciteitsmaatschappijen aanboden vlotjes hun weg gevonden naar de kleinere commerciële producenten en KMO’s, zoals bakkerijen, restaurants, sauna’s, wasserijen en supermarkten. Zij moeten nu vijf tot zes maal hogere energierekeningen betalen.

Bruno Kuylen

Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen krijgt veel meldingen van bakkers over een forse stijging van de betalingen op hun energierekening. De verhogingen met 60% zijn geen uitzondering. Dit heeft grote gevolgen voor de productiekosten, want energie is een van de belangrijkste kostenfactoren in een brood- en banketbakkerij.

Brood en gebak worden daardoor duurder, meldt Bruno Kuylen. De grote vraag is natuurlijk hoe lang bakkers de almaar stijgende energiekosten zullen kunnen doorberekenen,” zegt hij. Er is veel onzekerheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.