Suikerprijs stijgt, wereldwijde prijsdaling voor olie, en zuivel; graanoogst 2023 is hoog

In september daalden de internationale prijzen voor plantaardige oliën, zuivel en vlees, terwijl suiker en maïs aanzienlijk stegen, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Over het algemeen bleven de internationale voedselprijzen in september relatief stabiel.

De graanprijsindex steeg in september met één procent ten opzichte van de voorgaande maand, voornamelijk door de stijgende maïsprijzen, die met zeven procent stegen. Deze stijging wordt toegeschreven aan de toegenomen vraag en hogere transportkosten. De tarweprijzen daalden daarentegen met 1,6 procent door gunstige productievooruitzichten en een ruim aanbod uit Rusland. De rijstprijsindex daalde ook met 0,5 procent door een verminderde vraag naar rijst.

Net als rijst en tarwe daalde de FAO prijsindex voor plantaardige oliën met 3,9 procent ten opzichte van augustus. Het overvloedige aanbod als gevolg van een gunstig oogstseizoen heeft de prijzen gedrukt. Als gevolg hiervan zijn palmolie, zonnebloemolie, sojaolie en koolzaadolie allemaal betaalbaarder geworden.

Suiker

De FAO suikerprijsindex steeg daarentegen met 9,8 procent ten opzichte van augustus en bereikte het hoogste niveau sinds november 2010. Deze stijging wordt gezien als een voorzorgsmaatregel, omdat men zich zorgen maakt over mogelijke schaarste in het komende seizoen als gevolg van extreme weersomstandigheden veroorzaakt door het meteorologische fenomeen El Niño, wat kan leiden tot een verminderde suikerproductie in de belangrijkste producerende landen.

Zuivel en vlees

De zuivelprijsindex daalde vorige maand met 2,3 procent, de negende daling op rij. Dit kan worden toegeschreven aan de beperkte vraag en de ruime voorraden in de belangrijkste producerende regio’s. De relatief zwakkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt ook een rol. De relatief zwakkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt ook een rol. De vleesprijsindex daalde ook met één procent ten opzichte van de vorige maand, met uitzondering van de internationale prijzen voor rundvlees, die stegen door de sterke vraag naar mager rundvlees, vooral in de Verenigde Staten.

Veel graan

De FAO heeft haar prognose voor de wereldwijde graanproductie in 2023 verhoogd naar 2.819 miljoen ton, een stijging van 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze opwaartse bijstelling is grotendeels te danken aan gunstige weersvoorspellingen voor Rusland en Oekraïne. In Canada wordt echter een aanzienlijk lagere productie verwacht vanwege aanhoudende droogte in belangrijke teeltgebieden.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.