“Grondstofprijzen zullen nog enige tijd onstabiel zijn”. De oorzaken liggen op lange termijn

De prijzen van tarwe, maïs en soja voor diervoeder en consumptiegoederen zullen nog enige tijd onstabiel blijven. Dat zegt Jean-Louis Maertens van Cefetra in een analyse van de voorbije jaren en een vooruitblik op de komende jaren.

Kortetermijnbeleggers over de hele wereld hebben hun oog laten vallen op deze bulkproducten en zijn niet bereid hun prooi te laten schieten, vooral omdat er veel onbekende parameters zijn die vraag en aanbod kunnen beïnvloeden.

Cefetra levert al meer dan 120 jaar landbouwproducten aan de veevoeder-, levensmiddelen- en brandstofindustrie in Europa. Het bedrijf maakt deel uit van de Duitse BayWa Group. Jean-Louis Maertens is de verkoopleider.

De afgelopen jaren is de wereldmarkt voor landbouwproducten betrekkelijk stabiel geweest. De marges waren laag en de schommelingen in vraag en aanbod waren nauwelijks uitschieters. Er was vertrouwen en consistentie, en mensen investeerden alleen als ze veel kennis hadden. Daarom waren deze producten weinig interessant voor particuliere beleggers en zeker niet voor kortetermijnbeleggers. In een paar jaar is de situatie volledig veranderd.

Langetermijnoorzaken

De prijzen van tarwe, maïs en soja, zowel als diervoeder of als voedingsgrondstof, zullen nog enige tijd onstabiel zijn. Dit stelt Jean-Louis Maertens van Cefetra in een analyse van de afgelopen jaren en in een prognose voor de komende jaren. “De meeste factoren speelden al voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. De oorlog was de druppel die de emmer deed overlopen. De echte oorzaken liggen in zaken die al enige tjd spelen: denken we daarbij aan de transportprijzen, de klimaatverandering, de Green Deal, China, veranderende consumptiepatronen …

Schommelingen zullen nog een paar jaar blijven plaatsvinden

De grondstoffenmarkt bevindt zich momenteel in een extreme prijsspiraal en wij kunnen niet voorspellen wanneer of in welke mate deze storm zal overwaaien. Wanneer komt er een einde aan de speculatie van beleggers? Iedereen vraagt zich af of de landbouwgrondstoffenprijzen nog verder zullen stijgen? Zoals de zaken er nu voor staan, bestaat die mogelijkheid zeker. Het Zwarte Zee-conflict zou bij wijze van spreken morgen kunnen eindigen en een neerwaartse correctie teweeg kunnen brengen, maar veel van de factoren die de huidige prijsstijging aandrijven zijn langetermijnoorzaken. Het zal minstens een paar jaar duren voordat de graan-, maïs- en sojamarkten zich weer stabiliseren,” concludeert Jean-Louis Maertens.


Bron: Landbouwleven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.