Circulair brood maakt furore in Nederland

Een kwart van het in Nederland geproduceerde brood blijft onverkocht. Het duurzame initiatief ‘Bakkersgrondstof’ verwerkt al enige tijd oud brood tot nieuw deeg voor nieuwe producten voor de consument. Het bedrijf wil nu overstappen op de verwerking van 30 ton oud brood per week.

Oud brood is een probleem voor bakkerijen. Dagelijks blijven er bij onze noorderburen ongeveer 130.000 broden in de bakkerij over. De Nederlandse firma ‘Bakkerijgrondstof’ vond dat zonde. De eerste stap van de drie initiatiefnemers van ‘Bakkerijgrondstof’ (Paul Berntsen, Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt) was om van het oudbakken brood compost te maken. Vervolgens startten de jongens met het maken van dierenvoer voor kippen. En de derde stap op hun weg was om er terug brood mee te bakken. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf een zuurdesem en slaagde het erin om brood te maken met 25% van het ingezamelde oud brood. Met deze grondstof maakt een andere Nederlands bedrijf ‘De Tweede Jeugd’ al enige tijd ‘broden’. Er zijn ook andere afnemers (zie foto).

Kwaliteitscontrole en voedselveiligheid

Het oud brood dat bij Bakkersgrondstof binnenkomt ondergaat een kwaliteitscontrole en wordt vermalen tot broodmeel. Het bedrijf deed er alles aan om op korte termijn het FSSC 22000-certificaat voor voedselveiligheid te ontvangen. Vandaag is het doel om de capaciteit uit te breiden tot 30 ton gebruikt brood per week. Het bedrijf verwacht tussen de 25 en 30 ton brood per week te kunnen verwerken.
Het deeg kan worden aangepast aan de specificaties van de klant. Het bedrijf gebruikt een desemproces om het deeg te produceren. Hierdoor is er minder broodverbeteraar nodig bij de verwerking van het deeg. Het bedrijf is ook zeer voorzichtig met de Bacillus subtilis-bacterie. Als die te veel aanwezig is in het oudbakken brood, wordt het niet verwerkt.

Licht gegist broodpoeder

“Bakkersgrondstof” verkoopt nu in haar webshop brood aan 3,95 euro per brood. “Ons restbrood wordt verwerkt tot een licht gefermenteerd broodpoeder, waaruit we een heerlijke zuurdesem halen die we minimaal 24 uur laten rijpen. Uit deze zuurdesem verkrijgen we een vloerbrood met een authentieke smaak”, aldus de website.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.