Verkoopprijs brood stijgt verder

Wegens de voortdurende stijging van verschillende factoren heeft de Economische Commissie van Bakkers Vlaanderen de bakkerij-index opnieuw geëvalueerd om er de belangrijkste kostenelementen van een brood in op te nemen (grondstoffen, energie, lonen, enz.). Elk kostenelement weegt mee in de verkoopprijs van een brood: algemene kosten 24,80%, energie 7,33%, grondstoffen 25,60%, verkooplonen 23,95% en productielonen 18,32%.

De kosten zijn gebaseerd op 2003, het jaar na de liberalisering van de broodprijs. Elk jaar berekent de Economische Commissie Bakkers Vlaanderen de evolutie van deze kosten ten opzichte van het voorgaande jaar. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de bakkersindex in de loop van het jaar opnieuw wordt berekend. Dit is vooral te wijten aan de stijging van de energie- en grondstofkosten. De grondstofprijzen stijgen sterk – als gevolg van de staatscrisis en de oorlog in Oekraïne – terwijl de gasprijzen een recordhoogte hebben bereikt. Ook de salarissen van het verkooppersoneel zijn dit jaar met 6% geïndexeerd.

Kostenstijging

In totaal zijn de kosten tussen januari en september met 9,46% gestegen. In vergelijking met 2003 zijn de kosten met 82,66% gestegen.

Omgerekend naar de huidige algemene verkoopprijs betekent dit nu €1,61 + 82,66% = €2,94 voor een groot zwart-witbrood.
In maart was de prijs van brood al gestegen van € 2,40 tot € 2,70.

Algemene kosten24,80%0,73
Energie7,33%0,22
Grondstoffen26,60%0,75
Loon verkooppersoneel23,95%0,70
Productiekosten18,32%0,54
TOTAAL100%2,94

Opmerking: Deze cijfers zijn indicatief en gebaseerd op gemiddelde prijzen. Elke banketbakker moet zijn eigen berekeningen maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.