Actie: Brood(doos)nodig waarin steeds meer scholen hongerige leerlingen helpen door het aanbieden van gezonde maaltijden

Acht scholen in Brugge nemen deel aan het Brood(doos)nodig project, dat tot doel heeft schoolkinderen elke dag een gezonde en voedzame maaltijd aan te bieden. Dankzij een gratis donatiesysteem komt het extra geld ten goede aan de school, die er zo voor kan zorgen dat alle kinderen met een volle maag achter hun bureau zitten.

De Stad Brugge voert met tal van organisaties het project Brood(doos)nodig van de Gentse vzw Enchanté uit. Brood(doos)nodig, een initiatief van sociaal ondernemer Katrien Verbeke en vzw Enchanté, die dankzij giften van ouders en sympathisanten maaltijden organiseert voor schoolkinderen in Gent, schat dat tot één op vier kinderen honger lijdt in de klas. Misschien is dit cijfer wat overdreven en niet representatief voor heel Vlaanderen, “maar deze schatting is niet ver van de waarheid,” zegt Wendy Van Lippevelde, docent consumentenonderzoek aan de UGent.

“Brood(doos)nodig werkte vorig jaar al als proefproject, ook in negen scholen in Gent”, legt het Brugse raadslid Annys uit. “De scholen engageren zich om de hele dag door gezonde voeding aan te bieden aan alle schoolkinderen die daar nood aan hebben. Nu gaan we ook de strijd aan met het verborgen probleem van honger op onze scholen.

Donaties

Van ouders tot bewoners, iedereen die dat wil kan een donatie doen voor de broodbehoefte zodat schoolkinderen een voedzame maaltijd kunnen blijven krijgen als ze die door omstandigheden thuis niet kunnen krijgen.

“Gezonde voeding is de brandstof die we allemaal nodig hebben, vooral onze kinderen en jongeren, om goed te kunnen leven”, aldus Klimaatactiemedewerker Minou Esquenet (CD&V). “Daarom sluiten wij ons aan bij de strijd tegen lege of ongezonde brooddozen”.

Donaties kunnen op verschillende manieren worden gedaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met slechts vier euro bij te dragen aan Brood(doos)nodig. De scholen beslissen dan zelf hoe ze het geld gebruiken om gezond voedsel te verstrekken. Dat kan bijvoorbeeld door een eethoek in te richten in de eetzaal, door elke dag een verse soep aan te bieden of door korting te geven op een warme maaltijd.

Acht scholen

“Op die manier proberen we op een discrete en hopelijk blijvende manier het hongergevoel en de lege lunchboxen in de Brugse scholen weg te werken”, zegt raadslid Annys.

Acht scholen in Brugge zijn al op de kar gesprongen: “We zitten nog met andere scholen in Brugge aan tafel, ook met middelbare scholen. We hopen natuurlijk dat zij ook zullen besluiten het nodige te doneren”, besluit wethouder Annys.

Iedereen die wil doneren kan dat doen via enchantevzw.be/brood(doos)nodig.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.